Тони Морисън  
 
Тони Морисън
Книги от Тони Морисън
(Toni Morrison)

Тони Морисън е сред най-значимите американски писатели през последните петдесет години. Родена е през 1931 г. в Лорейн, Охайо, в работническо афроамериканско семейство. Основна тема в творчеството ѝ е именно животът на чернокожите (и по-специално, на жените) в тяхната собствена общност. В едно несправедливо общество героите ѝ се мъчат да открият себе си и културната си идентичност. В романите ѝ се преплитат митичното и поетичното, които в комбинация с безпогрешния усет на Морисън за диалога придават на историите ѝ изключителна виталност и плътност.

Сред най-известните ѝ творби са „Песента на Соломон“, „Джаз“, „Сула“, „Бог да бди над детето“ и „Възлюбена“, който е екранизиран с участието на Опра Уинфри в главната роля. За този роман Морисън получава наградата „Пулицър“ през 1988 г., а няколко години по-късно се превръща в първата чернокожа жена, получила и Нобеловата награда за литература.

Морисън завършва английска литература в университета „Хауaрд“. Има и магистърска степен в същата дисциплина от Корнелския университет. Преди да започне да пише, работи като редактор в издателство Random House, където успява да проправи пътя на много чернокожи автори. Преподавала е творческо писане в редица престижни американски университети, сред които Йейл и Принстън.

Морисън умира през август 2019 г. в Ню Йорк.

 

 

Книги от Тони Морисън  
 
Бог да бди над детето

Автор: Тони Морисън
Корична цена: 15.00 лв.
виж още
12.00 лв.
Поръчай
 
Продукти: 0
Цена: 0.00 лв.
контакти

Офис

1504 София, ул. "Тича"3Б  

Телефон/факс:
(02) 9433 989,
(02) 8467 576
Е-mail: office@obsidian.bg

 

"Обсидиан" борса

1528 София,
бул. "Искърско шосе" 19, Книжна борса "Болид"

Работно време:
Понеделник-петък: 9-16 ч.

E-mail: obsidianbalkan@abv.bg

Телефон: (02) 979 00 94

 

Обсидиан във Фейсбук
легенда
бестселър
откъс от книга
цена в магазина
промоционална цена