Ромен Пуертолас  
 
Ромен Пуертолас
Книги от Ромен Пуертолас
(Romain Puértolas)

 

Полуфранцузин, полуиспанец, 39-годишният Ромен Пуертолас има интересна биография. Преди да изскочи като факир на литературната сцена, е бил диджей (и още е!), композитор, учител по езици, преводач, стюард и полицейски инспектор, по-точно специалист по фалшиви документи. А в Ютюб има десетки клипове с негови фокуси. Казва, че илюзионистът Дейвид Копърфийлд много му завижда за тях и 11 пъти е блокирал сайта му. Сменял е жилището си 30 пъти и е живял в 3 страни, с което доказва, че пътешествията са съществена част от живота му. Наскоро е напуснал работата си във френската гранична полиция, за да се отдаде изцяло на писателска кариера в Испания.

 

 След като историята за факира, който се прочува с бестселъра си, вижда бял свят, Пуертолас повтаря успеха на героя си, също за нула време. И дори го надминава. Веднага е преведен на 33 езика, макар и не на древния мексикански диалект айпанеко. Но в замяна на това романът му ще се филмира и той вече завършва сценария.

 

Пуертолас е фен на дългите заглавия. Харесва му да нарича героите си на свои приятели или на известни личности (с леки промени, както в случая със Софи Марсо). Твърди, че е написал голяма част от дебютния си роман на айфона си в обедните почивки и в метрото, а останалото на каквото му попадне – върху опаковки от дъвки, митнически декларации и дори върху ризите си. На телевизионните интервюта и срещи с читатели понякога се появява със ситно изписана от горе до долу риза. Поне не я е писал на тъмно, защото редовете са много прави.

 

 Вторият му роман ще излезе във Франция през януари 2015 г., а по-късно и в десетки други страни. И този път заглавието не е много кратко: „Момиченцето, което погълна облак колкото Айфеловата кула“. Първите рецензии за новата му книга вече излязоха и някои твърдят, че това е „Малкият принц“ на XXI век.

 

 

„Писател с голямо сърце и страхотно чувство за хумор. Литературен феномен!”

Индипендънт

www.romainpuertolas.com 

 

Книги от Ромен Пуертолас  
 
Момиченцето, което погълна облак колкото Айфеловата кула

Автор: Ромен Пуертолас
Корична цена: 16.00 лв.
виж още
12.80 лв.
Поръчай

Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА

Автор: Ромен Пуертолас
Корична цена: 16.00 лв.
виж още
12.80 лв.
Изчерпана