Print

Въведение


Предполагам, че сте взели тази книга, защото осъ-знавате – макар и неохотно, – че е дошло време да затегнете коланите. Може дълго да сте отлагали вземането на някакво решение, но вече наистина трябва да направите нещо по въпроса. Вътрешно обаче сте дълбоко обезпокоени от наистина належащата нужда да се реже и намалява. В края на краищата, кой иска да се превърне в жалък скъперник и съзнателно да се лишава от удоволствията на живота?
Е, добрата новина е, че да харчите по-малко не означава непременно, че ще бъдете нещастни. Всъщност възможно е да започнете да харесвате новия си живот (доверете ми се и упорствайте – може би пък ви казвам невероятна и трудна за вярване истина). Виждате ли, не е важно какво правите. Има действия, които можете (и може би трябва) да предприемете, но най-големите промени ще станат в главата ви. Просто трябва да започнете да мислите по различен начин, да промените отношението си, нагласата си. Ще ви покажа как.
Много книги предлагат съвети как да се намалят разходите. Има множество интернет сайтове, които пестят средства, и може би много от тях ще ви бъдат полезни. Истински ме интересува обаче как хората се държат и мислят и как така онези мои познати и при-ятели, които живеят най-пестеливо, изглежда, са приели подход към харченето, който се различава от отношението на повечето от нас. А това означава, че са доволни от поведението си, защото не влизат в конфликт със себе си.
Имам и собствен опит с подобни проблеми. Не мога да кажа, че тези дни съм кошмарно беден. Имам късмета да живея доста добре, поне в периоди, в които няма криза. По време на рецесията от 1989-а обаче трябваше да овладея – в различна степен, разбира се – почти всички стратегии, чрез които да държа вълка далеч от вратата ми. Спомням си, че седях на масата в кухнята (бях продал почти всички останали мебели) и сортирах купчината сметки пред себе си на такива, които мога да платя, и такива, които не мога. И се чудех какво да правя с втората, по-голяма купчина.
Най-напред, искрено ненавиждах случващото се. Не стига, че се притеснявах за бъдещето, но и просто не можех да си представя, че се налага да живея без нещата, които бях свикнал да имам. Но в един момент стигнах до някакво прозрение и започнах да се чувствам много свободен. Нямаше нищо общо с това колко пари имам в джоба си – промени се отношението ми. Изведнъж стигнах до етап, когато открих, че мога да се наслаждавам на живота и с много по-малък бюджет.
В тази книга ви предлагам уроците, които научих, заедно с много примери, които извлякох от разговорите и наблюденията ми над други хора. Тук ще откриете някои от най-полезните идеи за намаляване на разходите, а също и много стратегии, чрез които да промените начина си на мислене, защото това е най-важната част.
Ако има нещо, което съм научил през годините, то е, че усещането за щастие просто няма нищо общо с количеството пари, които имате – разбира се, над някакво минимално ниво, покриващо основните ви нужди. Виждал съм стиснати милионери и просяци прахосници. Нещата, които правят хората щастливи, са в главите им, не в портфейлите им.
В тази книга включих сто от най-важните съвета за пестелив живот, но не мога да твърдя, че са само толкова. Ако имате други идеи, които според вас пропускам, или ако искате да ми кажете дали тази книга ви е помогнала, винаги бих се радвал да ми пишете. Адресът ми е: Richard.Templar@RichardTemplar.co.uk

Ричард Темплър
Трябва да искате да го направите

Това е може би най-трудната част от цялата операция. Разбира се, щом четете тази книга, значи искате да имате повече пари или поне да виждате как свършват малко по-бавно. Вероятно единственият начин то да се случи е да започнете да харчите по-малко. За да успеете обаче, трябва да преминете от „искам да искам“ да харча по-малко към ниво, на което „наистина искам“ да харча по-малко. Знам, че е объркано, но не знам как да го обясня по-добре, а е важно. Трябва наистина, наистина да искате да харчите по-малко. С други думи, хубавата на теория идея трябва да се превърне в много силно желание, с което много силно сте се ангажирали, с цялата си душа и сърце.
Нека ви дам един пример. Моя приятелка е в доста затруднено финансово положение. Има големи дългове по кредитните си карти и едва успява да плаща сметките си. Казва, че отчаяно иска да намали разходите си. Миналия месец летя до Ню Йорк за сватбата на нейна приятелка и за целта си купи рокля за 700 долара.
Разбирам, че приятелката ми иска да иска да харчи по-малко. Но ако наистина го искаше от душа и сърце, никога нямаше да купи онази рокля, а може би нямаше да отиде и на сватбата.
Ако сте в същото положение, боя се, че не мога да ви помогна с вълшебна пръчица. Мога обаче да ви кажа, че трябва да намерите истинска мотивация да искате да харчите по-малко. Къде ще я намерите, зависи от вас – може да е последната сметка за вода или писмото, в което се настоява да се срещнете с шефа на банковия клон, или заплахата на партньора ви, че ще ви напусне. Или в нещо по-позитивно, като идеите как да празнувате, когато наистина натрупате някакви спестявания, или колко добре ще се чувствате, когато дълговете започнат да изчезват. Докато обаче търсите начини да пестите, които наистина вършат работа, трябва още по-усилено да търсите мотиви, които да ви накарат да се придържате към новия си начин на живот...


Print