Print

Любов. Какво по-естествено чувство? Обичате семейството и приятелите си, а и от тях получавате обич. Срещате партньор, когото обиквате и който ви отвръща с взаимност. Никакво усилие не е нужно – то просто се случва. Валидни истини без съмнение, но ако сте посегнали към тази книга, вече сте наясно, че става дума за нещо много по-сложно.
Любовта между хората почти винаги е съпътствана от усложнения, защото хората са сложно устроени. Любовта бива изправена пред препятствия, подлагана на проверка или върховно изпитание. Случва се да се влюбим в неподходящия човек. Да обичаме прекомерно или недостатъчно. Да изпитваме любов, но да не знаем как да я покажем. Да си въобразяваме, че готовността да отдадем любовта си е напълно достатъчна, докато всъщност не е точно така. Да се борим, за да я постигнем, или да се съмняваме дали сме я открили. А понякога си мислим, не може да си е отишла, ала усещаме, че ни се изплъзва, и не знаем как да върнем някогашния възторг.
Любовта често присъства в миговете на върховен екстаз и крайно униние. И почти винаги е свързана с удовлетворението, което в действителност е квинтесенция на очакванията ни от живота. Така и трябва да бъде. Това е до-стойна цел. Представете си, че сте достигнали старостта. Денят е ясен и слънчев, до вас е партньорът ви в живота (който в същото време е най-добрият ви приятел, довереник и любим), заобиколени сте от семейство и приятели. На тревата играят деца, навред звучи смях, гласовете звънтят от щастие. Знам, че прилича на финала на непоносимо сладникав филм. И все пак не ви ли се иска да вярвате, че ви предстоят подобни моменти?
Всичко се свежда до изграждането на силни, изтъкани от обич взаимоотношения, които ще продължат през целия ви живот – или поне отсега нататък, – и обграждането с все по-широк кръг от хора, които ви даряват с щастие и с радост общуват с вас.
Разковничето е любовта. На нея са посветени безброй стихове, разкази, романи и проповеди. Това иначе естествено и искрено чувство за мнозина от нас изглежда някак трудно постижимо. Учат ни да обичаме съседа си, да обичаме ближния; повтарят ни, че любовта движи света, че любовта винаги побеждава, че всичко, от което се нуждаем, е любов.
Е, да, но как да стигнем до любовта? Как да се предпазим от грешки, как да я опазим? Наясно сме, че това е вроден човешки инстинкт, но постулатите не ни помагат. Все нещо объркваме. Връзките ни се разпадат, приятели ни разочароват, близките ни не откликват, когато имаме нужда от тях, или пък децата ни винят за всички неуспехи в живота си.
Лесно е да се каже, че всичко, от което се нуждаем, е любов, но това не е цялата истина. Нужна е любов плюс наръчник с инструкции какво да правим с нея, когато ни споходи. Лично аз така и не успях да открия такъв наръчник, затова се постарах да си съставя свой.
Отначало изпитвах познатото на всички чувство на пълно объркване. Но ако сте чели някоя от другите ми книги с правила, знаете, че най-добре умея да наблюдавам хората. Не твърдя, че винаги постъпвам по най-правилния начин, но поне мога да преценя каква е нагласата на онези, които са успели. Тъй че ето как постъпих. Проучих най-различни хора в най-разнообразни взаимоотношения с близки и приятели. Бързо ще ви стане ясно, че действително съществуват хора с правилен подход към любовта, но за повечето от нас нищо не минава без борба. Та какво правят онези, които са постигнали успех? Има ли нещо в знанията и действията им, от което ние, останалите, да се поучим? Има, разбира се. И то се съдържа в книгата, която сега държите в ръцете си. Искрено вярвам в магика симпатика – постъпвайте като най-щастливите хора, и ще бъдете не по-малко щастливи.
Формулирах първите 100 най-важни правила в резултат от наблюденията ми върху хората. Включих и някои, които сам научих в хода на проучването. Хората, които следват тези правила, с най-голяма вероятност откриват партньор, който ги дарява с щастие, и успяват да запазят връзката си свежа и удовлетворителна дълги години наред. Тъкмо те изграждат задружни семейства, чиито членове могат да разчитат един на друг и чиито деца не смятат, че времето, прекарано с тях, е загубено. Тъкмо те изграждат най-близки и топли приятелства и винаги имат на кого да разчитат. Те по най-естествен начин са овладели правилата.
Наръчник за любовта – сигурно ви звучи някак странно. Не го бъркайте с наръчник за секс – купете си и такъв, ако смятате, че ще ви бъде полезен, защото подобни насоки тук няма да откриете. Предлагам ви начини на поведение, които да следвате през целия си живот, за да станете по-добри в даряването на любов и да бъдете обичани повече. Има практически и емоционални правила, както и трудни и лесни правила – събрал съм всичко, което ще ви помогне да се справите и да овладеете любовта.
Онова, което ще прочетете, в голямата си част ви е известно, макар да не го осъзнавате. В основата стои здравият разум. Подобно на другите ми книги, и тази съдържа напомняния, а не разкрития. Така и трябва да бъде. Любовта не е трудна за овладяване, а и не съществуват тайни, които да не знаете; въпросът е, че понякога губим перспективата и трябва сами да си напомним кое е истински важното и към какво трябва да се стремим, за да бъдат желаните взаимоотношения дълбоки и трайни.
Организирах книгата в отделни части, за да я ползвате по-лесно. Включих глави за откриването на любовта, за връзките, за разделите (без да задълбавам, за да не ви притеснявам), за семейството и приятелството. Някои от правилата донякъде се припокриват, затова съм ги формулирал в най-подходящата според мен част – ще ви помоля да ми простите, ако не сте съгласни с избора ми. Накрая останаха няколко, които могат да намерят място под всяко заглавие, затова ги обединих в отделна част – Правила за всички.
Години наред събирах тези правила, но няма съмнение, че има още какво да се научи. И слава богу. Може сами да сте се натъкнали на водещи принципи, които не съм включил. В такъв случай ще се радвам да ги науча от вас, за да ги добавя към колекцията си. Пишете ми на:

Richard.Templar@RichardTemplar.co.uk

С обич,
Ричард Темплар


Print